Inici >

titol2.png

 

L’Ajuntament de Martorell ha posat en marxa el projecte de la “Nova infraestructura verda per a la reducció del risc d’inundació en l’entorn urbà del barri de la Vila” i la millora ambiental dels marges del riu.

 

 

La reducció del risc d'inundació en la zona urbana del barri de la Vila de Martorell requereix la millora del comportament hidràulic del tram final del riu Anoia en la seva confluència amb el riu Llobregat. Per a aconseguir-ho, es planteja l'execució d’una mota de terreny de defensa de les avingudes en l'àmbit denominat Horta de la Vila i la recuperació de la plana inundable entre el riu i la nova mota.          

La infraestructura verda creada configurarà la nova façana fluvial del barri de la Vila, incorporant en la zona protegida un itinerari mirador de la zona fluvial i un parc urbà que connecti amb els camins fluvials existents. L'actuació pretén a la vegada millorar la qualitat de vida dels ciutadans i la resiliència enfront del canvi climàtic.

 

El projecte té per objecte la creació d'una nova infraestructura verda que permeti reduir el risc d'inundació i protegir així la zona urbana consolidada del barri de la Vila de Martorell, i compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU, i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

 

renders copia.jpg

 

 

La nova infraestructura verda de protecció davant d'inundacions  proposa una actuació “basada en la natura”, que a banda de reduir el risc i els danys, també es preveu que es converteixi en un element integrador de les diferents realitats que es troben en aquesta zona, sent element de transició entre el sòl urbà consolidat i el seu entorn agrícola i fluvial.

Així es planteja configurar una nova façana urbana amb zones de parcs i jardins i espais lliures, que compensin el dèficit que el nucli històric té d’aquest tipus d’espais i es converteixi en una zona de nova centralitat i interès per als veïns i veïnes de tot el municipi,  ja que el projecte planteja itineraris de vianants a manera de camí de ronda o mirador cap a l'horta que permet que els ciutadans i ciutadanes en general s'acostin i gaudeixin de l'entorn agrícola i fluvial de la Vila.

 

El Projecte forma part del projecte global de ciutat “Parc de la Vila”, projecte marc de l’Agenda Urbana de Martorell 2030, dins la Dimensió Ambiental en els eixos 5 i 6, amb l’objectiu de  reconectar Martorell amb el seu entorn natural i aconseguir l’equilibri integral dels barris per a un aciutat resilent i saludable.

 

El projecte de ciutat “Parc de la Vila”, a més de “La nova infraestructura verda per a la reducció del risc d'inundació en l'entorn urbà del barri de la Vila de Martorell”, engloba també el projecte de la creació del Parc de la Vila amb espais lúdics, esportius i de biodiversitat, i finalment la reurbanització del front urbà, amb l’edificació dels solars buits, la rehabilitació de façanes, la consolidació d’edificis i la remodela­ció dels carrers del Riu i Revall, amb la millora dels serveis existents, la creació de noves voreres i la millora de la mobilitat per transformar la façana urbana actual.

 

 

AgendaUrbana(1).png

 

 

Objectius

 

  1. Creació d'una nova infraestructura verda que permeti reduir el risc d'inundació i protegir així la zona urbana consolidada del barri de la Vila de Martorell.
    Millora hidràulica de la confluència dels rius Anoia i Llobregat i recuperació ambiental de l’espai fluvial

  2. Revalorització del patrimoni natural del municipi (Patrimoni fluvial, Patrimoni agrícola i forestal)

  3. Nova relació entre nucli urbà i l’entorn natural (fluvial, agrícola i forestal). Connexió i permeabilitat transversal entre el barri, la nova façana urbana i l’entorn natural

  4. Creació d’una nova centralitat i pol d’atracció per el municipi i els ciutadans. Requilibri social i reequilibri de l’espai verd urbà

    . Nou refugi climàtic i de biodiversitat
    . Nou itinerari- mirador cap a la horta i cap a l’espai fluvial com a complement de les vies blaves. Connectivitat dels camins de l’entorn natural (ús turístic)
    . Nou espai per festes i activitats
    . Nou parc urbà amb nous usos esportius, lúdics, etc..
    . Nou passeig davant la façana urbana
  5. Transformació de la façana fluvial; Consolidar, equipar i rehabilitar el front urbà edificat, ara protegit (fins ara un darrera)

    . Activar el comerç en planta baixa
    . Rehabilitació de façanes_estudi cromàtic
    . Edificar en els solars buits i en les plantes pis d’edificacions existents no construïdes (dotació de nous habitatges per a joves, de protecció oficial, etc..)

 

Actuacions

 

El projecte planteja 4 actuacions concretes sobre el terreny per enfortir la infraestructura verda i millorar la biodiversitat:

  1. Construcció d’Infraestructura de protecció del front urbà (mota) (Actuació B2)

  2. Renaturalització urbana façana fluvial (Actuació B3)

  3. Millora ambiental del riu Anoia (Actuació B4)

  4. Implantació sistemes de gestió d’emergències (Actuació B5)

 

actuacions_infraestructura.jpg

 

 

Fases del Projecte

 

fases_projecte.jpg

 

Construcció d’Infraestructura de protecció del front urbà (mota) (Actuació B2)

 

Aquest mes d’octubre s’han iniciat les obres de la nova infraestructura verda per a la reducció del risc d’inundació en l’entorn urbà del barri de la Vila.

 

La construcció de la infraestructura de protecció del front urbà és la primera de les fases del Parc de la Vila, un dels principals projectes que durem a terme en els pròxims anys en el marc de l’Agenda Urbana de Martorell 2030, que crearà un nou espai verd de grans dimensions al nucli antic amb un alt ús social, convertint-se en pol d’atracció pel municipi i la ciutadania.

 

L’objectiu d’aquest projecte global de ciutat és que Martorell sigui una ciutat resilient, saludable i connectada amb el seu entorn natural.


Un dels principals eixos de l’acció de govern continua sent rehabilitar, repensar i endreçar la via pública de Martorell com a element per a una millor convivència i cohesió social. En concret, el Parc de la Vila contribuirà a l’equilibri integral dels barris i respondrà a les demandes i necessitats que els veïns i veïnes ens feu arribar. Amb aquesta actuació, es segueix fent realitat junt amb la ciutadania el compromís de transformar Martorell, amb la millora contínua dels barris, adequant-los a les noves necessitats i aconseguint un espai urbà més amigable i segur per a tothom.

 

Les obres de la construcció de la infraestructura de protecció del front urbà tenen com a objectiu la creació d'una nova infraestructura verda que permeti reduir el risc d'inundació i protegir la zona urbana consolidada del barri de la Vila de Martorell. Aquesta actuació es complementarà amb altres mesures que permetin millorar la gestió del risc d’inundacions d’aquest àmbit.

 

Les obres (primera fase) tenen una durada aproximada de nou mesos i compten amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea-NextGenerationEU, i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

 

Imatges del Projecte

 

 

 

 

 

 

Procés participatiu

 

El projecte “Nova Infraestructura verda per a la reducció del risc d’inundació en l’entorn urbà del barri de la Vila” s’està creant de manera participativa. Es preveu el seguiment i coordinació entre diferents departaments de l’Ajuntament, amb entitats del municipi, i sessions participatives amb les associacions de veïns del barri, comerciants i ciutadania en general. També es preveuen processos participatius de cocreació i de sensibilització amb les escoles i comunitats educatives del municipi.

 

Les diferents accions informatives i de sensibilització que s’adreçaran a la ciutadania també reforçaran aquest procés participatiu a l’hora de donar a conèixer i divulgar el projecte. 

 

Durant el mes de juliol de 2024 es va realitzar un procés participatiu per recollir les propostes de la ciutadania sobre com ha de ser el nou Parc de la Vila. En aquest procés  hi van participar prop de 800 persones i es van recollir unes 500 propostes. 

 

Les accions de participació van estar adreçades població de diferents edats (infants, adolescents, joves i població adulta) i també amb entitats.    


Concretament, es van fer les accions següents:

  • Jornada participativa oberta a tota la ciutadania, en la qual hi van participar prop de 200 persones.

 

original-81FDDD11-8732-48B3-B3B7-1918A76E56FF.jpeg

 

20240717_184448.jpg

 

20240717_192127.jpg

 

Parc 17.jpg

 

 

  • Taller de propostes adreçat a entitats, on van assistir-hi 16 persones de 9 entitats.

 

original-F5EC22F4-693E-4542-B750-4C6C6119D105.jpeg

 

original-0E36C13C-1A9C-4050-876E-C44AC16698F4.jpeg

 

original-6F84B891-5F7E-47FA-A352-AB2262FE3223.jpeg

 

original-F5EC22F4-693E-4542-B750-4C6C6119D105.jpeg

 

 

  • Dinàmiques participatives amb infants, adolescents i joves (de 3 a 18 anys) dins de les activitats d'estiu organitzades pel Patronat Municipal de Serveis d'Atenció a les Persones, amb la participació de més de 500 persones.

 

image00003.jpeg

 

image00002.jpeg

 

 

Per al procés participatiu es va treballar amb la metodologia Placemaking, desenvolupada per l'organització internacional Project forPublic  Spaces  (PPS). El Placemaking (creació de llocs) és un procés col·laboratiu mitjançant el qual podem donar forma a l'espai públic a partir de  valors compartits de la comunitat i atenent les diferents identitats físiques i culturals.

 

original-16769BD8-0755-494F-9FB2-D54A922FBF97.jpeg

 

PPS ha estudiat quines son les característiques que fan que els espais públics siguin autèntics i exitosos per a la ciutadania  i aquests comparteixen quatre atributs clau:

  • Són accessibles i estan ben comunicats amb altres llocs importants de la zona.
  • Són còmodes i projecten una bona imatge.
  • Atreuen gent perquè hi participi en activitats.
  • Són entorns sociables en què la gent es vol reunir i visitar una vegada i una altra vegada

Per aquest motiu, en les dinàmiques participatives de disseny del nou Parc de la Vila, les propostes es van treballar a partir d'una adaptació del diagrama dissenyat per PPS, que recull aquestes quatre dimensions i les seves categories.

 

Per a més informació consulteu el document executiu del procés i els seus annexos

 

Incidències/Afectacions del projecte

 

Octubre 2024. Inici obres de la nova infraestructura verda per a la reducció del risc d’inundació en l’entorn urbà del barri de la Vila.

 

Durant el temps que durin les actuacions es preveuen afectacions puntuals als estacionaments de la via pública per adaptar-se a les necessitats de les obres.


Per a qualsevol consulta en relació amb aquesta actuació, podeu dirigir-vos per telèfon o WhatsApp al 678 04 03 46 o al correu alcaldia@martorell.cat.

  

Agenda d'activitats

 

Properament 

 

FAQs

 

Properament 

  

 

Documentació del projecte

 

Document executiu accions de Participació

 

ANNEXOS

 

 

 

parc.png

 

 

  • logo.png