GENER
La Cavalcada de Reis és una de les festes més esperades de l'any, especialment per als més petits de casa. Pels volts de les sis de la tarda, quan ja és fosc, ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar travessen el Pont del Diable i són rebuts per les autoritats i pel Patge Viu Viu, l’encarregat de recollir les cartes de les nenes i nens de Martorell. Des d’aquest moment, inicien una cavalcada amb pregó al balcó de l’Ajuntament i un passeig amb les carrosses i molts acompanyants pels diferents barris de Martorell, que finalitza a la Rambla de les Bòbiles, on acaben de recollir les cartes amb els desitjos dels infants. Des de 1962, Martorell viu de forma ininterrompuda l'arribada del Reis d'Orient, gràcies a l’existència del Patronat de la Cavalcada de Reis, organisme que s’encarrega de l’organització de l’esdeveniment. L’any 2009, Televisió de Catalunya va reconèixer la rellevància i tradició de la Cavalcada de Reis amb la retransmissió en directe per tot el territori.
Just una setmana després de la Cavalcada, sol celebrar-se la Festa de Sant Antoni Abat, coneguda també pels Tres Tombs. És la festa més antiga de Martorell, ja que es va iniciar l'any 1647 amb la fundació de la confraria de Sant Antoni Abat, patró dels carreters i traginers, i de Sant Isidre, patró dels pagesos. Comencem a trobar referències escrites de la festa dels Tres Tombs a Martorell l’any 1854.
FEBRER
El Ball de la Quadrilla és la dansa típica de Martorell i es celebra a la Sala Gran del Centre Recreatiu El Progrés pels volts de la festivitat de Carnestoltes. Aquest ball va arribar a la població de la mà d’uns soldats que van participar en la Guerra del Rosselló, d'aquí que comenci amb una música amb aires de marxa. L’encarregada d’interpretar-la és la prestigiosa Orquestra Meravella i compta amb una gran acceptació i presència de parelles. El ball havia anat a la baixa durant el segle XX fins al punt de desaparèixer, però va ser restaurat el dia de Reis de 1956.
El Carnestoltes és la festa de la disbauxa per excel·lència. Fins a finals del segle passat, el Carnaval do Rio Anoia omplia els carrers de disfresses i la festa acabava al Progrés. En els últims anys, el Carnestoltes de Martorell ha agafat molta embranzida i acceptació popular, amb la participació d'una cinquantena de carrosses i un conjunt de 2.500 persones que, amb un caire més lúdic i familiar, aporten molt de color i originalitat a la festa. Les comparses inicien el seu recorregut al carrer del Mur, a La Vila, i circulen pels diferents barris de la població fins arribar al recinte de Ca n’Oliveras, on es fa el sopar de Carnaval, el lliurament de premis a les comparses i hi ha ball i música fins la matinada.
MARÇ
En aquest mes sol arribar la Setmana Santa. És un moment de retrobament espiritual per als creients cristians, i les parròquies de Santa Maria i Crist Salvador celebren durant aquests dies la penitència, el sopar del senyor, la passió del Senyor, un Via Crucis, la Vetlla Pascual i misses. L’entitat Caramelles de Martorell, de llarga tradició a la població, reuneix famílies senceres per fer els cants de la Pasqua els matins de diumenge i dilluns, cants que assagen des d’un mes i mig abans.
ABRIL
La Fira del llibre (Sant Jordi) és la mostra literària del municipi. Dies abans de la festivitat del 23 d'abril, el Gremi de Llibreters de Martorell instal·la una gran carpa a la plaça de les Cultures on s’hi acumulen més de 10.000 llibres de totes les temàtiques, i on també s’hi poden trobar roses. Durant més d’una setmana, els llibreters ofereixen aquest espai obert durant tot el dia per a que els martorellencs puguin regalar llibres i roses a qui ho desitgin. En les setmanes prèvies a Sant Jordi, la Biblioteca Francesc Pujols acostuma a convidar autors i a fer més presentacions de llibres, ja habituals també en la resta de mesos de l’any.
Paral·lelament, el divendres més proper a Sant Jordi té lloc el lliurament dels Premis Vila de Martorell, un prestigiós certamen de poesia que ha adquirit reconeixement nacional, que compta amb un jurat de molt prestigi dins el sector i que ha anat ampliant categories i premis, per fomentar entre la població el gust per la poesia, pels altres gèneres literaris i per l’escriptura, en general. Els Premis Vila de Martorell superen ja la quarantena d’edicions, fet pel qual mostren una gran consolidació i un elevat nombre d’obres presentades any rere any.
La Fira de Primavera és una de les festes patrimonials més destacades del calendari festiu de Martorell. Va ser fundada l’any 1422, quan la reina Maria, esposa d’Alfons El Magnànim, va concedir el privilegi de la celebració d’una Fira a Martorell que tingués lloc el dia de Sant Marc, el 25 d’abril, i que es perllongués en els quatre dies posteriors. La Fira, que en el passat va ser ramadera i agrícola, s’ha anat transformant al llarg dels segles. Els darrers temps, esdevé també una mostra d’artesania a La Vila. La majoria d’activitats es concentren al recinte de Ca n’Oliveras.
JUNY
Les festes als barris són una manifestació que manté viva la comunió i convivència entre els veïns, i que refermen l’esperit de formar part d’un mateix poble. S'estrenen en el calendari els barris de Buenos Aires i el Pla, i segueixen el Pont del Diable i Can Bros, coincidint amb la revetlla de Sant Joan. Aquestes festes les organitzen les associacions de veïns.
La Festa de Sant Joan és la celebració de la revetlla en diferents punts de Martorell. El més emblemàtic és al Pont del Diable amb la baixada de torxes quan es fa fosc i el sopar de germanor. També fan festa per Sant Joan als barris de Can Bros –coincidint amb la seva festa major particular- i al barri de Buenos Aires.
JULIOL
Martorell evoca l'estiu amb la celebració de diferents festes als barris. Destaquen les festes als barris de Can Cases, Torrent de Llops i les Bòbiles, i Can Carreras.
La Festa de Sant Jaume és protagonista al barri de Can Carreras. Un dels punts més antics de Martorell celebra amb intensitat la festa amb ball per a tothom i un sopar de germanor, recuperant l’esperit de l’antiga revetlla de Sant Jaume. Durant aquests dies, la programació de les festes aplega una munió d'activitats.
AGOST
La Festa Major de Martorell es celebra el 15 d’agost, en honor a la patrona de Martorell, Santa Maria de l’Assumpta. És la festa més important del calendari festiu martorellenc. El carrer és l'espai de trobada i de festa participativa dels ciutadans de Martorell i la comarca. Hi destaquen la mostra dels antics oficis a la Vila que rep el nom d’Artesanàlia, i que es celebra des de 2002. Els concerts, el Brellogat, el Vilarfesta o la desfilada de les figures festives de Martorell també són plats forts de la Festa Major, on la tradició recorda que Martorell té un plat típic que s’ha de cuinar en aquestes dates: el pollastre amb raïm.
SETEMBRE
La festa de l'Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, destaca la pujada d’una senyera gegant a la serra de les Torretes, on hi roman durant una setmana, visible per als vehicles que circulen per l’Autovia A-2 i l’Autopista AP-2. Aquesta activitat, que promou la Secció Sardanista de Martorell, es realitza de forma ininterrompuda des de l'any 1978. L'acte més institucional de la Diada és l’ofrena floral que es fa a l’ermita de Sant Bartomeu, en homenatge als patriotes morts per les llibertats de Catalunya. També hi ha una ballada de sardanes, una cantada d’havaneres i un concert a la plaça de l'Onze de setembre.
OCTUBRE
La Festa del Roser, que es celebra el primer cap de setmana del mes d'octubre, està dedicada a l'origen vitivinícola de Martorell. A la Festa del Most (recuperada l'any 1988), desfilen el carro de les portadores amb raïm, els pagesos, el vi i el cava, entre d’altres. A la plaça de la Vila es fa el pregó, ballen els grups festius, i es fa la premsada i la trepitjada popular de raïm. Entre la música i la festa els assistents poden degustar el most, just acabat de premsar. Aquest conjunt d’actes són organitzats pels Amics de Sant Antoni Abat. Des de l’any 2011 s’ha iniciat com a activitat dins la festa del Roser el Vimart, una Fira del vi i del cava que se celebra al voltant de la Plaça de l’Església i el carrer Església, una concentració d’estands de productors vitivinícoles de l’entorn que ofereixen vins i caves. També s’hi afegeixen diversos restauradors, que completen l’oferta amb una selecció de plats elaborats, buscant el maridatge. També s’aprofita la Festa del Roser per celebrar, amb caràcter anual, la Trobada d’Entitats de Martorell.
DESEMBRE
La Fira de Santa Llúcia és una de les activitats prèvies al Nadal. Qui la capitalitza és el barri de Rosanes, que acull un seguit de propostes com ara exposicions, paradetes i concerts. Una de les activitats més tradicionals de la festa a Rosanes és la popular escudella. Veïns del barri de Rosanes encenen els focs de bon matí per cuinar en olles gegants una escudella que després serviran en reaccions als assistents, que se la podran emportar cap a casa en carmanyoles.
La Màgia del Nadal és l'activitat per excel·lència de l'època nadalenca a Martorell. Des de l'any 2007, aquesta denominació engloba espectacles de màgia, tallers, concerts musicals i teatre, amb l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural com un dels principals epicentres. Tot això afegit a les activitats tradicionals, com ara el pessebre vivent, la Cavalcada de Reis o la celebració dels Pastorets a càrrec del Foment parroquial i que es representa en la reformada sala del seu teatre. Els Pastorets de Martorell han apostat els darrers anys per fer pedrera i promoure la funció dels Pastofets, on més d’una cinquantena de nens i nenes comencen a sensibilitzar-se amb la representació teatral nadalenca per excel·lència a les nostres contrades.