El 13 de juliol de 2021 la Serra de l’Ataix va patir un dels pitjors incendis dels darrers 30 anys, que va afectar 197 hectàrees forestals, 123 hectàrees a Martorell i 74 hectàrees al terme municipal de Castellví de Rosanes.
Com podem col·laborar?
Aquest propers mesos del 2023 S’han organitzat jornades familiars de reg de les dues parcel·les que es van reforestar la primavera de l’any passat i properament es planificaran noves zones de reforestació.
Si vols participar en la recuperació de la Serra de l’Ataix, envia un correu a mambient@martorell.cat o omple el següent formulari.
Aquesta informació s'incorporarà a una base de dades que es regirà respectant la llei de protecció de dades.
En qualsevol moment pot excercir els seus drets d'accés, rectificació, cancel·lacó i oposició trucant al 93 775 34 34 o enviant un correu a mambient@martorell.cat
Objectius del Pla de recuperació i gestió integral de la Serra de l'Ataix
Un projecte a llarg termini integrat dins un pla estratègic de mér gran abast
En les primeres fases es va comptar amb el suport tècnic i econòmic de la Diputació de Barcelona.
S’ha encarregat l’elaboració d’un pla estratègic que analitzi les relacions entre els espais naturals del municipi i el sòl urbà i que planifiqui la infraestructura verda de Martorell. S’analitzaran els usos actuals i potencials dels espais lliures i els seus valors ecològics i paisatgístics a nivell municipal i supramunicipal així com l’establiment d’estratègies i mesures d’actuació (connexió, canvi climàtic, adaptació social, gestió de la biodiversitat).
Què diuen els experts?
El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) ha realitzat un l’Estudi de sòls i una Avaluació de la supervivència i regeneració de la vegetació post-incendi, que exposa:
- Consideracions negatives: Han sobreviscut molt pocs pins i els vessants orientats a l’oest i amb pendents considerables tenen poc recobriment de vegetació herbàcia i arbustiva (< 40%).
- Consideracions positives: Malgrat la seguera s’observen diferents espècies d’arbres amb capacitat de rebrotar, tant d’origen agrícola (ametllers, oliveres i garrofers) com forestals (alzines, roures i aladerns) que s’han recuperat bé (>10% de recobriment). També es detecta una elevada riquesa d’arbustos (35 espècies) distribuïda força homogèniament en tota la zona cremada, que mantenen un bon creixement el primer any.
- Recomanacions: No és convenient ni necessari recuperar les pinedes que hi havia. Per sucessió natural després del foc es preveu la formació de brolles arbrades i bosquines a mitjà termini, sense necessitat d’intervenció. Per tal d’afavorir la biodiversitat i millorar el paisatge, a les zones on les condicions del sòl ho permetin realizar petits nuclis de repoblació amb arbres o arbustos de port alt (rebrotadors que produeixin fruits) mitjançant cocoons i amb un manteniment posterior.
Es poden consultar el diferents projectes i estudis a l’apartat Documents.
Primeres actuacions desenvolupades
Reforestació parcel·les reforestades
La primavera del 2022 va començar la reforestació en dues parcel·les properes a la cruïlla de 4 Camins.
En una de les parcel·les els alumnes d’un curs de totes les escoles han desenvolupat un projecte de dos anys de durada. Van plantar oliveres i ametllers amb la tècnica Cocoon i aquest any n’estan fent el manteniment.
Durant la Marxa de la Primavera de l’any passat unes 50 persones van plantar arbres fruiters a l’altra parcel·la i aquest any s’ha obert als participants de la Marxa la possibilitat de regar-los i fer-ne el manteniment.