Inici >

La famosa Llei de les 3 R ens diu que en primer lloc cal reduir la generació de residus, en segon lloc reutilitzar-los i, si això no és possible, reciclar-los, per tal de minimitzar el nostre impacte sobre el medi ambient.

  

Des del punt de vista ambiental, el millor residu és aquell que no es genera. Per aquest motiu, la prevenció de residus es va situant com la primera prioritat en el procés de gestió dels residus.

 

La prevenció de residus és tota aquella acció que tingui per objectiu evitar la generació quantitativa de residus o bé disminuir-ne la perillositat.

 

L’Ajuntament de Martorell treballa des de fa temps la prevenció de residus organitzant activitats i tallers durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus i organitzant el mercat d’intercanvi i segona mà entre altres accions.

 

cartell SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESDIDUS A MARTORELL.jpg

 

Nou Pla Local de Prevenció de Residus

 

El passat dia 14 d’octubre de 2023 es va aprovar el Pla Local de Prevenció de Residus de Martorell elaborat amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya. El Pla pretén establir estratègies municipals de prevenció, preparació per a la reutilització i reutilització de residus, que ens facin avançar en un ús més eficient i racional dels recursos i impulsar l’economia circular.

 

El pla vol esdevenir una eina que ajudi a potenciar els hàbits de consum més responsables i sostenibles entre els martorellencs i a adoptar mesures, tant individual com col·lectivament, que evitin l’augment de generació de residus i els impactes associats.

 

El dimecres 22 de novembre a les 17 h a la Sala de Muxart del Centre Cultural es farà la presentació del Pla. Podeu consultar el document i l’enllaç el vídeo de la sessió que es va fer el 2022 per iniciar el procés participatiu.

 

El Pla Local de Prevenció de Residus de Martorell consta de 22 accions agrupades en 5 línies estratègiques que se centren en reduir la problemàtica del malbaratament alimentari, la compra responsable, la preparació per a que els objectes puguin tenir un segon ús, fomentar la reutilització facilitant l’autoreparació amb tallers dinamitzats i espais d’ús d’einam compartit, engegar noves campanyes de sensibilització i espais de comunicació periòdica, així com potenciar iniciatives ja engegades com són els punts d’intercanvi de llibres, els mercats d’intercanvi i segona mà i l’ambientalització de les festes i els serveis municipals.

 

Amb les mesures proposades al Pla s’espera que l’any 2030 es pugui assolir almenys una reducció del 2.6 % de la generació de residus per càpita mitjana del 2017 (any de referència) passant a generar 1.12 kgde residus per habitant i dia.

 

Joc Lliures d'envasos d'un sol ús

 

joc_lliure.jpg

 

La Regidoria de Medi Ambient amb el suport de la Diputació de Barcelona va elaborar el 2022 un joc col·laboratiu de gran format que té per objectiu comparar de forma lúdica i visual els impactes ambientals dels diferents tipus d’envasos (de vidre, de cartró, de plàstic, d’alumini i bric) i ensenyar com reduir-los.

 

El dissabte 18 de novembre a les 12 h a la plaça de l’església tens una nova oportunitat de jugar-hi en el marc de les activitats Juga net amb els residus que s’han organitzat dins la Fira del Joc i la cooperació en motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2023.

 

Aquest joc es cedeix en préstec als centres educatius de Martorell i les entitats o associacions que ho sol·licitin. Podeu consultar el dossier pels professorat aquí.

 

 

Campanya La vida del joc i les joguines

Durant la tardor del 2022 s’ha dut a terme el projecte la Vida dels jocs i les joguines a Martorell. L’actuació principal ha estat la creació de la Guia de consum responsable de jocs i joguines de Martorell amb el treball previ dels alumnes de 5è de les escoles verdes Lola Anglada i Mercè Rodoreda.

 

Pots descarregar-te la guia clicant a la següent imatge i veure el vídeo resum.  

 

Títol La vida dels jocs i les joguines.jpg

 

 

Durant la tardor del 2022 s’ha dut a terme el projecte la Vida dels jocs i les joguines a Martorell. L’actuació principal ha estat la creació de la Guia de consum responsable de jocs i joguines de Martorell amb el treball previ dels alumnes de 5è de les escoles verdes Lola Anglada i Mercè Rodoreda.

 

Aquests mateixos alumnes l’han presentada el dia 20 de novembre a les 10 h a l’escola Lola Anglada dins la Fira del joc i la cooperació per conmemorar el Dia dels Drets dels Infants i especialment el dret a jugar.

 

Des de l’1 de desembre de 2022 s'ha habilitat un punt de recollida de joguines usades a la deixalleria, que es donaran a ONGs perquè siguin reutilitzades.