Ajuntament de Martorell
Notícies

'Ferida arrel' serà la propera projecció de l'Auditori Joan Cererols

21 d'abril de 2013


Ferida Arrel

L'Auditori Joan Cererols acollirà aquest dimecres la presentació del film Ferida arrel, amb la presència de la realitzadora, Elena Molina. Es tracta d'una obra col·lectiva a l’entorn de la figura de la poeta catalana Maria Mercè Marçal i composta per la mirada de vint-i-dues realitzadores de diferents generacions que s’endinsen en la seva vida i obra.

Ferida arrel és una pel·lícula col·lectiva entorn de la figura de la poeta catalana Maria Mercè Marçal composta per la mirada de realitzadores de diferents generacions que s’endinsen en la seva vida i obra de amb la intenció de reflexionar al voltant de la construcció de la mirada i la identitat femenina. Però no tan sols com un simple homenatge a Marçal, sinó més aviat com un mirall on les directores projecten la seva pròpia experiència en el reflex marçalià des de punts de vista i propostes molt variades.
Les diferents Marçals, poeta, traductora, professora, feminista, intel·lectual i mare es donen cita en aquest mirall múltiple per reconstruir una genealogia femenina en imatges. Un mirall on identificar-la com a dona i creadora que parla sobre la maternitat, la llengua, el cos de la dona, la memòria, la tradició popular, la natura, l’art, l’amor lèsbic, la malaltia, la mort...

Maria Mercè Marçal, tres voltes rebel
Maria Mercè Marçal va ser una poeta, catedràtica de català, narradora i traductora catalana, i també activista feminista, nacionalista catalana, comunista i per un temps editora. Va participar a l'Assemblea de Catalunya, va militar al PSAN i va coordinar la secció de feminisme de la Universitat Catalana d'Estiu des de la seva creació el 1979 fins al 1985. Des del 1994 va impulsar el col·lectiu d'escriptores del Centre Català del Pen Club i va fer de professora de l'Institut Joan Boscà.

L'any 1973 és cofundadora, amb Ramon Pinyol Balasch i amb d'altres joves poetes de l'editorial Llibres del Mall. A més de prendre part activament en la vida literària catalana, participa en la política i en moviments cívics com el feminista, que no abandona mai.
El seu primer llibre de poemes va ser Cau de llunes (Premi Carles Riba 1976) prologat per Joan Brossa. En el seu vessant com a traductora, va traduir autors com Colette, Yourcenar, Akhmàtova o Baudelaire.


Va morir a Barcelona, a causa d'un càncer als 45 anys. Abans de morir va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona. Pòstumament s'han publicat dues antologies de la seva poesia i un recull de prosa de no ficció, Sota el signe del drac (2004).


Ferida arrel es projectarà aquest dimecres 24 d'abril a les 18.00h a l'Auditori del Centre Cultural amb la presència de la realitzadora de la pel·lícula, Elena Molina. La presentació anirà a càrrec del crític de cinema i presentador del programa Rosebud de Ràdio Martorell, Joaquim Parera.

  • Ferida Arrel
  • Ferida Arrel

Ajuntament de Martorell
Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona
08760 Martorell - Tel. 93 775 00 50