Inici >

Salvador Esteve inaugura el mòdul multisensorial ‘La Mirada Tàctil’ a l’Enrajolada

11 de febrer de 2014


'La Mirada Tàctil'

L’alcalde de Martorell i president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha inaugurat aquest dimarts a l'Enrajolada Casa Museu Santacana el mòdul La Mirada Tàctil, un espai multisensorial que enriqueix l'exposició permanent del museu i que fa accessible la seva visita a persones que pateixen algun tipus de discapacitat visual. Aquesta eina ens convida a descobrir la història del museu a través d’un bust, rajoles i un capitell.


Els objectes que ens presenta el mòdul La Mirada Tàctil són un bust de Francesc Santacana com a creador d’aquest edifici tant particular. Les rajoles gòtiques de paviment i d’aresta ens introdueixen la importància de la col·lecció de rajoles i les seves tècniques de decoració. Finalment, un capitell gòtic amb motius vegetals, constituint un element arquitectònic que ens permet parlar de les particularitats de l’edifici museu. En les instal·lacions de La Mirada Tàctil, les peces exposades van acompanyades de plafons amb macrocaràcters i cartells en braille, per facilitar la lectura i la visita a les persones amb discapacitat visual.


Lectura interpretativa dels elements del museu
Des de l'any 2007, l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, ha desenvolupat diferents accions que apropen els museus i el seu patrimoni a tota la societat, entre les que destaquen la campanya La Mirada Tàctil.  Segons l’alcalde de Martorell i president de la Diputació, Salvador Esteve, “una acció centrada en el desplegament d'equipaments museogràfics, de presentació tàctil del fons i continguts del museu, com element d'inclusió per assegurar l'accessibilitat cultural a tots els visitants”.


Els mòduls multisensorials permeten facilitar l'accés dels diferents canals de percepció, amb l'objectiu que els visitants puguin escollir, de forma plenament normalitzada, els mecanismes de relació més adequats pel seu procés d'enriquiment intel·lectual.


El mòdul està dissenyat per a acomplir la seva funció d'accessibilitat física i cultural. El plafó presenta la informació impresa i la retolació sensible a les dificultats de baixa visió de la gent gran i dels visitants amb dificultats visuals lleus. Tanmateix, la informació en braille resta integrada damunt de la informació impresa, la qual cosa permet una dobla lectura de la informació. Els seus continguts també són transcrits a la llengua dels signes per a la comunitat sorda signats i amb subtitulats per la comunitat sorda oralista.  Els elements exposats poden ser originals o còpies, fidels en matèria, textura i, en qualsevol cas, es persegueix  la heterogeneïtat material dels elements.

Col·laboració entre la Diputació i l’ONCE
Des de fa anys, la Diputació de Barcelona i l’ONCE col·laboren en la campanya La Mirada Tàctil dirigida als museus locals amb l’objectiu de fer accessible el patrimoni i els seus continguts als visitants amb discapacitat visual, ceguesa o mobilitat reduïda posant a l’abast de tots el ciutadans els tresors del nostre patrimoni cultural.

Com a resultat d’aquesta campanya, actualment 28 equipaments a la província de Barcelona disposen ja de mòduls museogràfics de presentació tàctil del patrimoni que inclou objectes i la seva formació o transformació associada en macrocaràcter i braille. Les darreres actuacions han estat al Museu d’Art de Sabadell, Museu d’Arqueologia l’Esquerda a Roda de Ter i el Museu del Tapís Contemporani. Casa Aymat de Sant Cugat del Vallès.

La inauguració del mòdul La Mirada Tàctil a l’Enrajola, Casa Museu Santacana, ha estat presidida per l’alcalde i president de la Diputació de Barcelona Salvador Esteve i ha comptat amb la presència del director de l’Agència d’ONCE de Molins de Rei, Javier Sanz, l’assessor de la Diputació de Barcelona, Josep Maria Llop, la tècnica de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, Carme Rius i la regidora de Patrimoni de l’Ajuntament de Martorell, Maria Hinojo.


 • Salvador Esteve i J. Maria Llop
 • Salvador Esteve i Maria
 • La mirada tàctil

  + 9

 • 'La Mirada Tàctil'
 • 'La Mirada Tàctil'
 • 'La Mirada Tàctil'
 • 'La Mirada Tàctil'
 • 'La Mirada Tàctil'
 • J. Maria Llop i Montserrat Campmany
 • 'La Mirada Tàctil'
 • 'La Mirada Tàctil'
 • 'La Mirada Tàctil'