Inici >

Del 22 al 25 d’abril, Martorell viurà la Fira de Primavera amb el lema És Fira de Primavera, és llegenda, és Sant Jordi, és Martorell. La Fira de Primavera és una de les festes patrimonials més destacades del calendari festiu local. Va ser fundada l’any 1422, quan la reina Maria, esposa d’Alfons El Magnànim, va concedir el privilegi de la celebració d’una Fira a Martorell que tingués lloc el dia de Sant Marc, el 25 d’abril, i que es perllongués en els quatre dies posteriors. La Fira, que en el passat va ser ramadera i agrícola, s’ha anat transformant al llarg dels segles.

 

Propostes musicals, infantils, familiars, literàries, cinematogràfiques, patrimonials, teatrals, culturals i tradicionals es donaran cita durant aquests dies. L’epicentre de tot plegat serà La Vila, el cor de Martorell, però també hi haurà activitats en d’altres espais de la població.
 
Màrius Serra, pregoner i conductor del 41è Premi Vila
El pregó de la Fira de Primavera es farà divendres 22 d’abril (20.00h) a El Progrés a càrrec de l’escriptor Màrius Serra, Premi de novel·la Ramon Llull (2006) i Sant Jordi (2013), qui a més serà el conductor del 41è Premi Vila de Martorell, que comptarà amb la intervenció de la cantant de jazz Lydia Gregory i dels alumnes de l’Escola Municipal de Música.
 
La Filharmònica de Chevilly-Larue
Martorell està agermanat des del 1992 amb Chevilly-Larue. Per estrènyer encara més els llaços entre les dues poblacions, l’orquestra Filharmònica d’aquesta població francesa, formada per més de 60 músics, oferirà un concert del seu gran recorregut professional, divendres 22 d’abril (22.00h) a El Progrés, i un mini concert el diumenge 24 (20.30h) dins l’espectacle de La nit de les bèsties.
 
VI Concurs de Discjòqueis de Ràdio Martorell
El VI Concurs de Discjòqueis de Ràdio Martorell es farà divendres 22 d’abril al recinte firal de Ca n’Oliveras. Hi participaran discjòqueis de qualsevol estil musical que vulguin fer ballar i moure la gent a partir de la barreja, la manipulació o el directe. La Nau 2 de Ca n’Oliveras acollirà dissabte 23 d’abril (23.30h) el Pont Festival, sessió amb els discjòqueis Pablo Picón i David de la Torre, sons actuals i grans clàssics de la història de la música.
 
Fira comercial a Ca n’Oliveras
També a Ca n’Oliveras tindrà lloc la Fira comercial el dissabte i el diumenge (dfe 10.00 a 21.00h). La inauguració es farà dissabte 23 d’abril a les 12.00h. La Fira acull una mostra de productes comercials i industrials, així com de l’estand institucional de l’Ajuntament de Martorell, punt d’informació municipal. La campanya ‘Una casa, una flor’ arriba a la seva 27a edició per sensibilitzar sobre els espais naturals de Martorell i el consistori obsequiarà cada assistent amb una planta dels vivers municipals de Can Serra, flors amb ànima social. El diumenge 24 hi haurà la 3a Mostra del Transport i la Trobada Nacional de maquetistes de tren.
 
Sant Jordi
La Fira de Primavera coincideix enguany en el calendari amb la Diada de Sant Jordi. Dissabte 23 d’abril es podrà visitar la 38a Fira del Llibre de Sant Jordi, de 10.00 a 20.00h, al Centre Cultural. Hi haurà zona d’oci infantil i parades de les entitats de Martorell, i un munt d’activitats: lectures dels Premis Vila, presentacions de llibres, tallers literaris, representacions de la llegenda de Sant Jordi, sardanes i recitals de poesia.
 
Llegenda del Pont del Diable
Qui s’apropi a l’indret més emblemàtic de Martorell el dissabte 23 al vespre podrà veure, a les 21.30 i a les 23.30h, la 5a representació de La Llegenda del Pont del Diable, reinterpretada pels Brodas Bros i Bricandeira, dansa urbana, rap, batucada i dansa vertical. A continuació, actuació de Los Mambo Jambo, formació liderada per Dani Nel·lo. Als voltants, al passeig del Quarter i entre les 20.00 i la 01.00h, tindrà lloc la 2a Fira Gastronòmica: plats amb essència martorellenca i gust de llegenda, a càrrec de la plataforma Martotastet. 

 

Mercat de l’Il·lustrador
És una de les novetats, impulsades per la Regidoria de Cultura, Museus i Patrimoni de l’Ajuntament de Martorell, que l’organitza el diumenge 24 d’abril. La iniciativa pretén reunir en un únic espai a l’aire lliure, el Portal d’Anoia, il·lustradors locals i d’arreu, per mostrar i vendre les seves obres.
 
Tornen els Castellers de Vilafranca
Un dels grans plats forts del diumenge 24 serà l’actuació de la colla castellera que acumula més èxits els darrers anys (17.30h) a la plaça de La Vila, per enlairar-se tot dient: Pit i amunt!

 

Diumenge farcit de tradició a La Vila
Tradició, exposicions, visites, música...el diumenge 24 La Vila s’omplirà d’activitats des de les 10.30h i fins el vespre. No hi faltaran les tradicions com les puntes de coixí, el cercavila o demostracions d’animals de granja, i tampoc les exposicions, les visites a la farmàcia Bujons o el teatre.
 
Nit de les Bèsties
Si la nit de dissabte recull la tradició al pont del Diable, la de diumenge 24 serà La nit de les bèsties. El foc i les figures festives –locals i d’arreu- faran espectacles al voltant de la plaça de l’Església, la plaça de la Vila i l’aparcament del Pont d’Anoia.